40 και βάλε κινηματογραφικά, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά highlights για ένα χορταστικό 2023

Ό,τι κι αν έχει η λίστα σας για το 2023, ακολουθούν πάνω από 40 events που θα σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε τους πολιτιστικούς στόχους σας.

20+23 Highlights για μια χορταστική νέα χρονιά

Τι πολιτιστικούς στόχους έχετε βάλει για τη νέα χρονιά; Να δείτε ας πούμε τουλάχιστον μία παράσταση με κορυφαίους διεθνείς συντελεστές; Να μη χάσετε την πρώτη ιστορική (ελπίζουμε) εμφάνιση ενός νέου συγκροτήματος στην Ελλάδα; Να κάνετε νέο, απρόσμενο στέκι την Ελευσίνα; Να σώσετε τα σινεμά βλέποντας τουλάχιστον μία ταινία την εβδομάδα σε αίθουσα; Ό,τι κι αν έχει η λίστα σας, ακολουθούν πάνω από 40 events που θα σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε τους στόχους σας. Ή να βάλετε ακόμα περισσότερους… 

Φέτος, όλοι στην Ελευσίνα!

Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο
© Γιώργης Γερόλυμπος

Έπειτα από διαρκείς αναβολές και αναπρογραμματισμούς, η Ελευσίνα υποδέχεται επίσημα πια το νέο έτος ως η τέταρτη κατά σειρά ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θέατρο, χορός, εικαστικά, κινηματογράφος, μουσική, αλλά και πολλές άλλες δράσεις που θα διαρκέσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου μετατρέπουν την ιστορική πόλη στον #1 πολιτιστικό προορισμό της χρονιάς και αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές της Ελευσίνας που αξίζει να ανακαλύψουμε. Η πολυαναμενόμενη τελετή έναρξης της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που θα συγκλίνουν στο ίδιο σημείο τέσσερις ανθρώπινες πομπές από Ελλάδα και Ευρώπη – μαζί τους και η κολεκτίβα Time Circus. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου με την επανένωση των θρυλικών Στέρεο Νόβα, που θα ξεσηκώσουν την Ελευσίνα με μια μοναδική συναυλία έξω από το Εργοστάσιο Ίρις. Ανάμεσα στα σημαντικότερα events που αναμένουμε μέσα στο έτος είναι η βιωματική περιπατητική περφόρμανς του Ρομέο Καστελούτσι, η ομαδική έκθεση "Elefsina mon amour" από το ΕΜΣΤ και "Οι Ελευσίνιοι", το ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή που θα σημάνει και τη λήξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Μην πυροβολείτε τον Κιάνου

John Wick

Ένα από τα πιο επιτυχημένα περιπετειώδη franchises των τελευταίων ετών επιστρέφει. Στο "John Wick: Chapter 4" (23/3), ο Κιάνου Ριβς οπλίζει ξανά στο ρόλο του ασυναγώνιστου εκτελεστή Τζον Γουίκ, μόνο που αυτήν τη φορά το κάνει για να κερδίσει την ανεξαρτησία του. Η έξοδος από το οργανωμένο έγκλημα, ωστόσο, δεν έρχεται χωρίς κόστος, καθώς απέναντί του θα βρει ένα "τείχος" σκληροτράχηλων παρανόμων.

Ο Πέτερ Στάιν σκηνοθετεί Μολιέρο στον Πειραιά

Τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου θα σκηνοθετήσει ο Πέτερ Στάιν με αφορμή το έτος Μολιέρου, για την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ως ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Γερμανός θεατράνθρωπος θα καθοδηγήσει τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός έργου που παραμένει διαχρονικά επίκαιρο, καθώς καυτηριάζει την κοινωνική υποκρισία. Παίζουν επίσης οι Παρασκευή Δουρουκλάκη, Νάνσυ Μπούκλη, Δημήτρης Ντάσκας κ.ά. (από 19/4)

Οι Florence + The Machine επιστρέφουν!

Florence

Με το "Dance Fever" (2022) να τους χαρίζει το τέταρτο Νο 1 της καριέρας τους, η Florence Welch και οι Machines της επισφράγισαν τη μεγάλη μετάβαση που μπόρεσαν να κάνουν από τα βρετανικά indie λημέρια στο διεθνές pop mainstream, δίχως να χάσουν το κοινό που περπάτησε μαζί τους ήδη από το 2008. Αυτή η ορμή πυροδοτεί λοιπόν άλλη μία παγκόσμια περιοδεία, η οποία ήταν μάλλον δεδομένο ότι θα κάνει στάση και στην Αθήνα. Πώς να γινόταν διαφορετικά, άλλωστε, μετά τον αξέχαστο χαμό του 2018, όταν η μπάντα έκανε τρία απανωτά sold out; (Ejekt, Πλατεία Νερού, 2/7)

Τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" στο θέατρο

Ανεμοδαρμένα ύψη

Το 2016 ο Γιάννης Καλαβριανός έπιασε το νήμα μιας από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης και εκδίκησης του 19ου αιώνα. Το 2017 ανέβασε τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Έμιλι Μπροντέ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Φέτος, σκηνοθετεί ξανά το έργο σε ένα νέο ανέβασμα στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Χίθκλιφ και της Κάθριν βρίσκεται στο επίκεντρο του λογοτεχνικού αριστουργήματος που μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, σε μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου, με τους Γιώργο Γλάστρα (ο οποίος επιστρέφει στο ρόλο του Χίθκλιφ), Μαρία Κατσιαδάκη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Γιώργο Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Γιώργο Μπένο, Άγγελο Παπαδημητρίου, Δημήτρη Πασσά, Σταύρο Σβήγκο και Νιόβη Χαραλάμπους. Οι ήρωες του έργου, που στην εποχή του κατακρίθηκε πολύ σκληρά, φτάνουν στα άκρα προκειμένου να αποκτήσουν την αγάπη και την ευτυχία που τόσο αποζητούν, στη σκιά μιας μυστηριώδους, θανατηφόρας ασθένειας. Λείπει το παραμύθι από αυτή την ιστορία, που μοιράζεται κοινά στοιχεία με την τραγωδία. Οι γυναίκες κάνουν πράγματα ανήκουστα για το φύλο τους και οι άνδρες είναι βίαιοι και εκδικητικοί. Στο τέλος βιώνουν τη ματαίωση, καθώς ο έρωτας οδηγεί δύο οικογένειες σε ολοκληρωτική καταστροφή (από 25/1).

O τενόρος της καρδιάς μας

BOCELLI
© LORENZO MONTANELLI

"Αν ο Θεός τραγουδά, η φωνή του πρέπει να μοιάζει σαν του Andrea Bocelli", έχει δηλώσει η Céline Dion. Ο φημισμένος Ιταλός τενόρος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα 30 χρόνια της λαμπρής του καριέρας και η συναυλία του στο ΟΑΚΑ θεωρείται δικαίως ένα από τα ορόσημα του φετινού καλοκαιριού, αφού συγκαταλέγεται στους καλλιτέχνες της όπερας που μπόρεσαν να ανοιχτούν σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό, αγγίζοντας ακόμα και τη mainstream pop επιτυχία – δεν είναι τυχαίο, ας πούμε, ότι μέσα στο 2018 ο Bocelli βρέθηκε στο Νο 1 τόσο της Βρετανίας όσο και των ΗΠΑ (ΟΑΚΑ, 18/7).

Το "Φάντασμα της όπερας" στο Christmas Theater

Φάντασμα της όπερας

Το διάσημο "Φάντασμα της όπερας" του Άντριου Λόιντ Βέμπερ επιστρέφει στο Christmas Theater, δύο χρόνια μετά, με τους αυθεντικούς πρωταγωνιστές της παράστασης-φαινόμενο που παίζεται στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου. Εκατόν σαράντα εκατομμύρια θεατές έχουν παρακολουθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο το μιούζικαλ-υπερπαραγωγή, που ξεχώρισε για τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, τον καταιγιστικό ρυθμό της δράσης που βασίζεται στο λογοτεχνικό έργο του Γκαστόν Λερού και, φυσικά, τις συγκλονιστικές φωνητικές ικανότητες των ηθοποιών (με ελληνικούς υπέρτιτλους, 8-26/2).

Γουίλεμ Νταφόε αλά ελληνικά

inside_willem_dafoe

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κατσούπης ("My Friend Larry Gus") στο ντεμπούτο του στη μυθοπλασία "Inside" (9/3) βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να έχει πρωταγωνιστή τον κορυφαίο Γουίλεμ Νταφόε. Το κλειστοφοβικό θρίλερ του Έλληνα δημιουργού αφορά ένα διαρρήκτη ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας ληστείας πολύτιμων έργων τέχνης εγκλωβίζεται σε ένα πολυτελές και τεχνολογικά προηγμένο νεοϋορκέζικο ρετιρέ. Έτσι, από το πουθενά, ο ληστής θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει, αλλά και να προστατέψει την πνευματική διαύγειά του, αγνοώντας το όποιο κόστος.

Τα μεγάλα ονόματα του Release 

Arctic Monkeys

Το Release Athens πρωταγωνίστησε στο καλοκαίρι του 2022 και φαίνεται να έχει ανάλογες φιλοδοξίες και για το 2023, οπότε οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις αποκαλύπτουν μικρό μόνο μέρος των τελικών σχεδίων. Οι Arctic Monkeys συνάντησαν κάμποση μουρμούρα για τον τελευταίο τους δίσκο, όμως οι ζωντανές εμφανίσεις παραμένουν μια διαφορετική υπόθεση – κάτι που επιβεβαιώθηκε άμεσα με το εντυπωσιακό sold out της βραδιάς στην Πλατεία Νερού (19/7). Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η έλευση των Nightwish, καθώς το φινλανδικό συγκρότημα παραμένει πολύ αγαπητό στην Ελλάδα, ακόμα και έξω από τα metal "σύνορα". Επιπλέον, με δεδομένο ότι έχουν να φανούν 15 χρόνια, θεωρείται πιθανό ότι θα αγγίξουν κι αυτοί το sold out (Πλατεία Νερού, 7/6). Χαράς ευαγγέλια για τους οπαδούς του power metal είναι βέβαια και ο ερχομός των Helloween, καθώς η reunion tour που έκλεισε τις παλιές πληγές της γερμανικής μπάντας αποτελούσε χρόνιο απωθημένο τους, δίνοντας την ιστορική ευκαιρία να δει κανείς τους Kai Hansen, Michael Kiske & Michael Weikath μαζί στην ίδια σκηνή. (Πλατεία Νερού, 17/6)

Τι ετοιμάζει το ΕΜΣΤ;  

Modern Love ΕΜΣΤ
© Marge Monko

Οι εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή, Νέος Κόσμος, 2111019000) είναι πάντοτε από τις δημοφιλέστερες της αθηναϊκής σκηνής, γι’ αυτό κι εμείς περιμένουμε πώς και πώς το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα εγκαινιαστεί στις 26/1. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το ’22, πήραμε μια μικρή γεύση από όσα ετοιμάζει το μουσείο, με την ομαδική έκθεση "Modern Love" (φωτό). Εξερευνώντας την αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας, οι καλλιτέχνες πρόβαλλαν την επίδραση της τεχνολογίας στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτήν τη θεματική, μαζί με ζητήματα όπως η ταυτότητα, η εργασία και η ανθρώπινη ύπαρξη, θα δούμε αναλυτικά μέσα από πέντε ατομικές εκθέσεις, για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης για πρώτη φορά στη Στέγη

Βασίλης Μπισμπίκης

Ο Βασίλης Μπισμπίκης σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, κάνοντας μια ελεύθερη μεταγραφή του εμβληματικού "Έγκλημα και τιμωρία" του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (σε συνεργασία με τον Γιάννη Μελιτόπουλο), μεταφέροντάς το στην Αθήνα του 2023. Ο ίδιος παίζει με τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, τον Θοδωρή Σκυφτούλη και τους ηθοποιούς της ομάδας Cartel στην παράσταση που διερευνά ηθικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά ερωτήματα. (από 18/3)

Πανάκριβα γκάζια

fast_and_furious9

Το λαοφιλές και δεκαεξαβάλβιδο franchise "Fast & Furious" πρόκειται σιγά σιγά να παρκάρει οριστικά. Όχι όμως χωρίς κρότο. Το φινάλε της υπερεπιτυχημένης σειράς ταινιών φημολογείται ότι θα έχει δύο κεφάλαια, με το πρώτο και δέκατο συνολικά στο franchise να τιτλοφορείται "Fast X" (18/5). Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές παραγωγές στην κινηματογραφική ιστορία, με τον προϋπολογισμό να κυμαίνεται στα 340 εκατομμύρια δολάρια. Ο Βιν Ντίζελ επιστρέφει στο ρόλο του πάτερ φαμίλια της αυτοκινητιστικής συμμορίας, ο οποίος αναμένεται να συγκρουστεί ξανά με τη μοχθηρή Σάιφερ (Σαρλίζ Θερόν).

Πολυαναμενόμενο "ΙΝΚ" από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

 

ΙΝΚ
© Julian Mommert

Γεννήθηκε την περίοδο της πανδημίας, έχει ήδη παρουσιαστεί και βραβευτεί στο εξωτερικό και έρχεται επιτέλους στην Ελλάδα. Το "ΙΝΚ" του σπουδαίου Έλληνα auter είναι ένα μυστηριακό, σκοτεινό έργο τέχνης, που βουτάει στο χώρο του υποσυνείδητου και της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης επιθυμίας, και ξαναδουλεύτηκε για τις ανάγκες της νέας παγκόσμιας περιοδείας που ξεκινάει από την Αθήνα. Ερμηνεύουν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Σούκα Χορν, ενώ η πρωτότυπη μουσική είναι του Κορνήλιου Σελαμσή. Σημειώστε ότι σε κάποιες παραστάσεις το ρόλο του Παπαϊωάννου θα ερμηνεύσει ο Χάρης Φραγκούλης και αυτόν του Σούκα Χορν ο πρωτοεμφανιζόμενος Ελληνογερμανός Antonio Papazis (Μέγαρο Μουσικής, 12-29/1).

Η ώρα της Λετίσια Καστά

Laetitia Casta
© mark Pillai

Χάρη στη σημαντική μετάκληση της παράστασης "Laetitia Casta: Clara Haskil, Prelude and Fugue", θα απολαύσουμε το τοπ μόντελ των 90s σε ρόλο ηθοποιού. Πρόκειται να ερμηνεύσει, σε κείμενο του Σερζ Κριμπούς, τη σκηνική βιογραφία της διεθνούς φήμης πιανίστα Κλάρα Χασκίλ. Μαζί επί σκηνής με την πιανίστα Ισίλ Μπεντζί, η Καστά θα φωτίσει μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μουσικής ερμηνείας του 20ού αι. και θα ξεδιπλώσει άγνωστες πτυχές της επώδυνης όσο και γεμάτης επαγγελματικές επιτυχίες ζωής της (Παλλάς, 13-14/2).

Φιλόδοξες όπερες στη Λυρική

Μήδεια
© Marty Sohl_Met Opera

Η Εθνική Λυρική Σκηνή μπαίνει με το δεξί στο 2023, με οκτώ φιλόδοξες όπερες που θα απασχολήσουν το κοινό από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο. Τόσο η εκκίνηση όσο και το φινάλε της σεζόν θα γίνουν με Βέρντι –με τον κωμικό "Φάλσταφ" (από 26/1) στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" και τη δραματική μεγαλοπρέπεια του "Ναμπούκκο" στο Ηρώδειο. Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι λοιπές ενδιάμεσες παραστάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η εμβληματική "Μήδεια" (από 23/3, φωτό) του Κερουμπίνι και ο κατά Σπύρο Ευαγγελάτο "Βέρθερος" (από 25/4) του Μασνέ.

Η εκδίκηση των nerds

Super Mario Bros.

Δύο αγαπημένα παιχνίδια, το ένα επιτραπέζιο και το άλλο video game, περνούν με υποσχέσεις στη μεγάλη οθόνη. Αρχικά έχουμε το "Dungeons & Dragons" (30/3), το οποίο δίνει σάρκα και οστά στο παιχνίδι φαντασίας όπου πρωταγωνιστούν ιππότες, ξωτικά και μαγικά πλάσματα. Έπειτα, ακολουθεί το "Super Mario Bros." (6/4, φωτό), το οποίο εμπνέεται από τις περιπέτειες του πιο διάσημου υδραυλικού στον κόσμο.

Καμί διά χειρός Χουβαρδά

Παρεξήγηση

Περιμένουμε την οπτική του Γιάννη Χουβαρδά πάνω στην "Παρεξήγηση", ένα από τα λιγότερο παιγμένα έργα του Γάλλου νομπελίστα. Η παράσταση υπόσχεται τη δημιουργία μυστηριακής, μεταφυσικής σκηνικής ατμόσφαιρας, υπό τους ήχους της μουσικής που θα ερμηνεύει ζωντανά ο Blaine L. Reininger, ενώ οι Μαριάννα Κάλμπαρη, Φλομαρία Παπαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα και Αναστάσης Ροϊλός επωμίζονται τις ερμηνείες σε ένα έργο-μελέτη πάνω στη σύγκρουση του ανθρώπου με το μοιραίο και τις τραγικές συνέπειες ενός αθώου λάθους στην επικοινωνία (Θέατρο Τέχνης, από 3/2).

Εκρηκτικός Robbie Williams 

Robbie Williams

Η ανακοίνωση του Robbie Williams για το φετινό Rockwave Festival φέρει δικαίως τη λεζάντα της "Μεγάλης Επιστροφής", γιατί η συναυλία που έδωσε το καλοκαίρι του 2015 στην Αθήνα προσμετράται στις πλέον αξέχαστες της προηγούμενης δεκαετίας για τα εγχώρια δεδομένα. Παρά τα 8 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, λοιπόν, αναμένουμε μια εξίσου λαμπερή κι εκρηκτική περφόρμανς, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και στα ονόματα τα οποία θα τον πλαισιώσουν το Σάββατο 1η Ιουλίου στο Terra Vibe: μένουν κι άλλα να ανακοινωθούν, βέβαια, πάντως ο James Bay και ο Jonathan Jeremiah έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. (Terra Vibe, 1/7)

Ο Μπρεχτ στην Κυψέλη

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

Ο Άρης Μπινιάρης και ο Γιώργος Χρυσοστόμου εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με την παραβολική φάρσα του Μπρεχτ "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι": Παρότι η δράση τοποθετείται στην γκανγκστερική Αμερική του Μεσοπολέμου, το έργο αποτελεί μια αλληγορία για την άνοδο του ναζισμού. Σκηνοθέτης προσωπικής σφραγίδας, ο Μπινιάρης αναμένεται να διαβάσει με έντονη μουσικότητα το έργο, έχοντας ως πολύτιμο συνεργάτη την πρωτότυπη σύνθεση του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη. Η παράσταση θα εγκαινιάσει τον νέο θεατρικό χώρο Ark στη Δροσοπούλου και μαζί με τον Γιώργο Χρυσοστόμου, που αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αποτρόπαιου αρχιγκάνγκστερ, ερμηνεύουν οι: Γιάννης Αναστασάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου κ.ά. (από 25/1).

Χορός και φεστιβάλ στη Στέγη

FUCK ME
©Pinelopi Gerasimou

Θέτοντας το ερώτημα "Είναι αυτό χορός;" το Onassis Dance Days, το φεστιβάλ χορού της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, επιστρέφει για δέκατη χρονιά (2-5/3) "αγκαλιάζοντας το παράδοξο". Η διεθνώς ανερχόμενη Μαρίνα Οτέρο από την Αργεντινή έρχεται με το "FUCK ME / LOVE ME*". Ακολουθεί το Europe Beyond Access Festival (27-29/4, φωτό) όπου μια νέα γενιά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με αναπηρία σπάει τα στερεότυπα στον τρόπο δημιουργίας παραστάσεων χορού και θεάτρου. Τον Μάιο, τέλος, η Πατρίσια Απέργη παρουσιάζει τον "Οίκο της ταραχής", ένα πάρτι υποδοχής του μέλλοντος με την ποιητική του κλάμπινγκ και του σύγχρονου χορού.

Αλαβάνου, Δοξιάδης και Χαλεπάς στο εκθεσιακό πρόγραμμα της Στέγης Ωνάση 

Δοξιάδης

Το πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνει φέτος εκθέσεις με κοινωνικό πρόσημο: Η Λουκία Αλαβάνου, στο έργο που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας 2022, "Αναζητά τον Κολωνό" με μια ταινία VR όπου Ρομά πρωταγωνιστούν σε μια ιδιαίτερη "παράσταση" βασισμένη στον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" (1/3-31/5). Από την άλλη, η έκθεση "Ανθρώπινες κοινότητες" (28/1-26/2, φωτό) επικεντρώνεται στο έργο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη και σε μία από τις πιο αποφασιστικής σημασίας κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων πενήντα ετών: τη σύμπτυξη πόλεων, ανθρώπων, πληροφοριών και υπολογισμών. Ακόμη, εκτός Στέγης θα δούμε ένα εκθεσιακό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά (μέσα στο χειμώνα του '23).

Νέα παράσταση από τον Νίκο Καραθάνο

Νίκος Καραθάνος
@Andreas Simopoulos

Εναγωνίως περιμένουμε τη δουλειά που ετοιμάζει ο ευαίσθητος δημιουργός των πρωτότυπων συλλήψεων. Μας καλεί σε "Μια νύχτα στην Επίδαυρο", με ένα έργο (το συνυπογράφει με τη Λένα Κιτσοπούλου και τον Γιάννη Αστερή) που αποτίνει φόρο τιμής στο επίκεντρο των θερινών θεατρικών διαδρομών μας. Επί σκηνής θα δούμε ένα ιδιαίτερο, ετερόκλητο καστ (Χρήστος Λούλης, Χάρις Αλεξίου, Ζέτα Μακρυπούλια, Έμιλυ Κολιανδρή, Θανάσης Αλευράς, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Έλλη Πασπαλά κ.ά.) στους ρόλους σπουδαίων καλλιτεχνών που μετά το τέλος μιας παράστασης επιδίδονται, σε πασίγνωστη ταβέρνα της περιοχής, σε ένα εξωφρενικό φαγοπότι που καταλήγει σε μακελειό! (Εθνικό, από 16/2)

"Χρυσό" arthouse σινεμά

Επιστροφή στη Σεούλ
© AURORA-FILMS

Με τη Χρυσή Αθηνά, το μεγάλο βραβείο των πρόσφατων Νυχτών Πρεμιέρας, στις αποσκευές της καταφθάνει στους κινηματογράφους η ταινία "Επιστροφή στη Σεούλ" του Ντέιβι Τσου (20/4). Ένα άψογα σκηνοθετημένο δράμα, στο οποίο μια νεαρή ασιατικής καταγωγής Γαλλίδα ξεκινά ένα έντονο ταξίδι αυτογνωσίας όταν αποφασίζει να βρει τους βιολογικούς γονείς της. Η έρευνά της την οδηγεί στη Νότια Κορέα, όπου έρχεται αντιμέτωπη με την περίπλοκη νομοθεσία της χώρας, η οποία την υποχρεώνει να βρει μόνη τους ανθρώπους που την έφεραν στη ζωή, αγνοώντας τι την περιμένει.

"Ελευθερία στη Βρέμη" από τον Νίκο Μαστοράκη

Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

Με το σημαντικό έργο του Φασμπίντερ επιστρέφει ο Νίκος Μαστοράκης στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Εμπνευσμένος από την πραγματική ιστορία της Γκεέσε Γκότφριντ, που σκότωσε δεκαπέντε ανθρώπους, ο Γερμανός συγγραφέας και κινηματογραφιστής έγραψε μια αλληγορική ιστορία για την εξουσία και το τίμημα της ελευθερίας, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα εξαρτημένη από τους άνδρες του περίγυρού της, η οποία, καθώς πασχίζει για την ελευθερία της, καταφεύγει σε ακραίες λύσεις. Πρωταγωνιστούν οι: Μαριάννα Δημητρίου, Άγης Εμμανουήλ, Διαμαντής Καραναστάσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Καίτη Μανωλιδάκη, Γιωργής Τσαμπουράκης και Χάρης Τσιτσάκης (από 25/1). 

Η παγκόσμια θεατρική ελίτ στη Στέγη

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι
© Māris Morkāns

Δεν χρειάζεται συστάσεις ο Τζον Μάλκοβιτς, που μόλις πριν από λίγους μήνες απολαύσαμε live στο Ηρώδειο. Τώρα, η επικείμενη παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης "Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι" είναι κάτι παραπάνω από πολυαναμενόμενη. Έρχεται στη σκηνή της Στέγης και τη σκηνοθετεί ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, το τρομερό παιδί του ρωσικού θεάτρου που γνωρίσαμε στην Ελλάδα το 2018 από τις συγκλονιστικές, δοσμένες εξολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα, "Τρεις αδερφές". Στο κρυπτικό έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, η συνάντηση δύο προσώπων, του ντίλερ και του πελάτη, φέρνει στο φως μια παλιά υπόθεση παιδοφιλίας. Ο Κουλιάμπιν προτείνει ένα high tech ανέβασμα, που εξελίσσεται υπό τη συνεχή καταγραφή μέσω κάμερας· δίπλα στον Μάλκοβιτς πρωταγωνιστεί, ως ντίλερ, η πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιός Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιντε (9-12/2).

Στην dance κορυφή 

Bicep

Γνώριμες φιγούρες στα μέρη μας, οι Andrew Ferguson & Matthew McBriar των Bicep δεν χρειάζεται να πείσουν για το ότι συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα των dance ονομάτων των καιρών μας. Η τελευταία πενταετία τούς σύνδεσε επιτυχώς με το θρύλο της Ninja Tune, το άλμπουμ "Isles" (2021) λίγο έλειψε να κατακτήσει την κορυφή των βρετανικών charts, ενώ το 2022 έκλεισε με θεαματικές sold out συναυλίες στο Alexandra Palace του Λονδίνου, οι οποίες έδειξαν ότι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Η επικείμενη εμφάνισή τους στις 30/4 στο Faliro Sports Pavilion, στο πλαίσιο του Plisskën, αναμένεται λοιπόν να είναι ένα από τα σπουδαιότερα ηλεκτρονικά events του 2023, με το δίδυμο από το Μπέλφαστ να δείχνει αποφασισμένο να χορέψει το εγχώριο κοινό στους ρυθμούς του "Rain", του "Glue" και του "Water". 

"Ανατολή" στον Νέο Κόσμο

Ανατολή

Ο "Κοινός λόγος" της Έλλης Παπαδημητρίου αποτέλεσε την εναρκτήρια παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και φέτος ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επιστρέφει στη συγγραφέα με την "Ανατολή", μια θεατρική σύνθεση που εξιστορεί τη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα πάθη του. Πρόκειται για το μόνο χειρόγραφο που πήρε μαζί της η συγγραφέας φεύγοντας για τη Μέση Ανατολή στην Κατοχή. Το εξέδωσε για πρώτη φορά στο Κάιρο το 1941 κι έπειτα το εξέδιδε κάθε δέκα χρόνια ξαναδουλεμένο (’52, ’62, ’72, ’82). Ερμηνεύει ένας ωραίος θίασος: Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης και ο τσελίστας Tάσος Μισυρλής (από 20/4).

"Στρέλλα" στη Λυρική 

Γ. Κουτλής, Μ. Παρασκάκης
© Α. Σιμόπουλος

Ταινία-σταθμός για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά, η "Στρέλλα" του Πάνου Χ. Κούτρα (2009) έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ορατότητα των τρανς ατόμων και γενικότερα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία. Φέτος, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει τις δυνάμεις της ως όπερα δωματίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μεταποιημένη αναλόγως από το συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη (φωτό), σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, με τη Λέττα Κάππα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρεμιέρα θα γίνει το Σάββατο 28/1, ενώ προβλέπονται συνολικά 12 παραστάσεις. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Κουτλής (φωτό), πολυσυζητημένος για τις δουλειές του στο θέατρο.

Διπλός Δημήτρης Καραντζάς 

Δημήτρης Καραντζάς

Τον Μάρτιο, ο Δημήτρης Καραντζάς παρουσιάζει στο Εθνικό Θέατρο το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (από 8/3). Η εμβληματική ιστορία αγάπης θέλει τις δύο ισχυρότερες οικογένειες της Βερόνας να αντιπαρατίθενται εν μέσω κοινωνικής αναταραχής. Ο σκηνοθέτης βλέπει τον Ρωμαίο ως έναν μικρότερο αδερφό του Άμλετ, που θέλει να αλλάξει αυτόν τον κόσμο, ακόμα κι αν πρέπει να πεθάνει γι’ αυτό. Πρωταγωνιστούν οι Ηρώ Μπέζου, Κ. Αβαρικιώτης, Γ. Νταλιάνης, Ρ. Πιττακή κ.ά. Ο Μάιος θα βρει τον ταλαντούχο σκηνοθέτη στη Στέγη με το "Σπίτι" (από 10/5), μια παραβολή για την πραγματικότητα του 21ου αιώνα από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει, που εμπνέεται από το ομώνυμο διήγημα του Χούλιο Κορτάσαρ, το μονόπρακτο της Λούλας Αναγνωστάκη "Η παρέλαση" και αρχιτεκτονικές έρευνες για την πρόσληψη του ανοίκειου.

Μίλα μου για Όσκαρ

Πνεύματα του Ινισέριν

Η νέα χρονιά μπαίνει δυναμικά στο κόλπο των πολυαναμενόμενων πρεμιέρων, καθώς κυκλοφορούν διαδοχικά οι μεγάλοι τίτλοι που φιλοδοξούν να βρεθούν στα 95α βραβεία Όσκαρ (12/3). Έτσι, το φαβορί του α’ ανδρικού ρόλου Μπρένταν Φρέιζερ βρίσκεται στη "Φάλαινα" (5/1) του Ντάρεν Αρονόφσκι, ο σκηνοθέτης του "La La Land" Ντάμιεν Σαζέλ επιστρέφει με την αυστηρώς ακατάλληλη μα γκλαμουράτη "Βαβυλώνα" (19/1), ενώ ο οσκαρικός Μάρτιν ΜακΝτόνα "κερνάει" μαύρο σαν την Guinness χιούμορ στα "Πνεύματα του Ινισέριν" (2/2, φωτό). Τέλος, ο Λούκας Ντοντ έχει σοβαρές πιθανότητες για το διεθνές Όσκαρ χάρη στο queer δράμα "Close" (16/2), όπως και η σκηνοθέτρια Σάρα Πόλεϊ για το διασκευασμένο σενάριο του "Γυναικείες Κουβέντες" (23/2).

Θεατρικός "Rohtko" στη σκηνή της Στέγης

Rohtko
© Artūrs Pavlovs

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε δουλειά ενός εκ των κορυφαίων σύγχρονων Πολωνών σκηνοθετών: ο Λούκας Ταρκόβσκι μάς συστήνεται με ένα εικονοκλαστικό θέαμα που βουτάει στον κόσμο του εξπρεσιονιστή ζωγράφου Μαρκ Ρόθκο. Η παράσταση "Rohtko" εκκινεί από μια πραγματική ιστορία: Ένας πίνακας του πρωτοπόρου ζωγράφου του αφηρημένου εξπρεσιονισμού πωλήθηκε στο αστρονομικό ποσό των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά γρήγορα αποδείχθηκε πως ήταν πλαστός, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Η παράσταση θέτει καίρια ερωτήματα για την αξία και την αποτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από ένα μνημειώδες, τετράωρης διάρκειας, θέαμα-εμπειρία που κινείται στα όρια θεάτρου, σινεμά και video art (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 25-28/5).

Μια ποπ παράσταση για τον έρωτα

Κωνσταντίνος Ρήγο
© Κ. Αμοιρίδης

Κλέλια Ανδριολάτου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Ίντρα Κέιν, Δωροθέα Μερκούρη και Κωνσταντίνος Μπιμπής πρωταγωνιστούν στο devised pop θέαμα που ετοίμασε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στο "Butterflies in my stomach" μιλά για το ναρκωτικό του έρωτα και τα όνειρα που στοιχειώνουν τις τρεις γενιές που οδηγούν τώρα τον πλανήτη: την Gen X, τους Millennials και την Gen Z (από 10/2).

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα"

Γιάννης Μόσχος
© Elina Giounanli

Η πρώτη παράσταση που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μόσχος στο Εθνικό Θέατρο ως καλλιτεχνικός διευθυντής είναι το "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" του Τόνι Κούσνερ με τους Αγ. Οικονόμου, Θ. Πάνου, Δ. Παπαδόπουλο, Σ. Σεϊρλή. Το άγνωστο στην Ελλάδα έργο χαρτογραφεί την άνοδο του ναζισμού (από 8/3).

Στο "Έκτο πάτωμα" ανεβαίνει ο Γιώργος Βάλαρης!   

Έκτο πάτωμα
Γιώργος Καλφαμανώλης

Τη μουσική κωμωδία του Αλφρέντ Ζερί, που γνώρισε τεράστια επιτυχία στη διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου, θα απολαύσουμε ξανά στο Ακροπόλ, με τη θρυλική μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τα τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου να ακούγονται εκ νέου στην παράσταση που υπογράφει ο Γιώργος Βάλαρης. Ένας θίασος καταξιωμένων ερμηνευτών και τραγουδιστών, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Υρώ Μανέ, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Καστάνη, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Ευαγγελία Μουμούρη κ.ά., ερμηνεύουν τους ρόλους των ενοίκων μιας πολυκατοικίας που εν μέσω οικονομικής κρίσης μοιράζονται τις αγωνίες, τους έρωτες, τα πάθη και τα όνειρά τους (από 2/2).

Φορέστε τα υπερηρωικά σας 

Spider-Man

Το 2023 θα είναι άλλη μία χρονιά γεμάτη υπερηρωικές περιπέτειες, νέες υπερδυνάμεις και, φυσικά, θεαματική δράση. Το "χορό" αρχίζει στις 16/2 το "Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία", η περιπέτεια που εκκινεί την πέμπτη φάση των ταινιών της Marvel. Ακριβώς ένα μήνα μετά, ένας παλιός γνώριμος επιστρέφει στο "Shazam! 2" (16/3), ενώ έπειτα από πέντε χρόνια οι "Φύλακες του Γαλαξία" (4/5) επανενώνονται για τρίτη φορά. Βέβαια, το μεγαλύτερο στοίχημα έρχεται στις 1/6, οπότε και κάνει πρεμιέρα το animation "Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν" (φωτό). Στο σίκουελ, ο νεαρός Spidey Μάιλς Μοράλες ανακαλύπτει έναν ολοκαίνουργιο κόσμο ο οποίος, φυσικά, κρύβει απροσδόκητα μοχθηρούς κινδύνους…

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί Τόμας Μαν

Θάνατος στη Βενετία
Πάνος Γιαννακόπουλος©

Ο δραστήριος Γιώργος Παπαγεωργίου ανεβάζει σε θεατρική μορφή την αυτοβιογραφικών αποχρώσεων νουβέλα "Θάνατος στη Βενετία". Την ιστορία της ερωτικής έλξης ενός επιτυχημένου, μεσήλικα συγγραφέα για ένα νεαρό αγόρι κατά τις διακοπές του στη Βενετία διασκευάζει ο Στρατής Πασχάλης, μένοντας πιστότερος στο πρωτότυπο αφήγημα παρά στο σενάριο της εμβληματικής ταινίας του Βισκόντι. Επιδίωξη του σκηνοθέτη είναι μια παράσταση αισθαντικής ατμόσφαιρας, όπου η "χειροποίητη" φόρμα θα συνομιλήσει με τη μουσική δραματουργία και σύνθεση του Άγγελου Τριανταφύλλου. Ερμηνεύουν ο Νίκος Χατζόπουλος στον κεντρικό ρόλο του Άσενμπαχ και οι Γιάννης Λεάκος, Ορέστης Χαλκιάς, Γρηγορία Μεθενίτη (Πορεία, από 28/2). 

Ένα μουσείο για τη Μαρία Κάλλας

Μαρία Κάλλας

Η Αθήνα τιμά την ιέρεια της όπερας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Η Μαρία Κάλλας αποκτά επιτέλους το δικό της μουσείο, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του το καλοκαίρι του ’23, σε ένα νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 44, στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσα στα εκθέματα θα βρίσκονται ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις και 50 προσωπικά αντικείμενα της φημισμένης σοπράνο, όπως ρούχα, αξεσουάρ από παραστάσεις και ένα ιδιόχειρο λεύκωμα που κρατούσε η Κάλλας στα σχολικά της χρόνια.

Σέξι κι όποιος αντέξει

magic_mike_o_teleftaios_tou_xoros_trailer

Όταν το 2012 ο Στίβεν Σόντερμπεργκ σκαρφιζόταν το "Magic Mike", κανείς δεν περίμενε πως μια ταινία για έναν καυτό λαϊκό στρίπερ θα γινόταν σουξέ. Αρκετά χρόνια και ένα σίκουελ μετά, ο Σόντερμπεργκ σκηνοθετεί τον "Τελευταίο Χορό" (9/2) και επανενώνεται με τον Μάικ του τίτλου, τον οποίο ενσαρκώνει ο Τσάνινγκ Τέιτουμ. Ο τελευταίος, προτού αποσυρθεί, θα πρέπει να σαγηνεύσει τη Σάλμα Χάγεκ στο ρόλο μιας εύπορης γυναίκας, για χάρη της οποίας ο Μάικ δίνει μία ακόμα σέξι παράσταση.

Η νέα "Μικρή Γοργόνα"

Μικρή Γοργόνα

Σύντομα πρόκειται να συστηθούμε από την αρχή με την ανανεωμένη και live-action "Μικρή Γοργόνα" (25/5) της Disney. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Άριελ βρίσκεται η Χάλι Μπέιλι, η οποία αποτελεί την πρώτη Αφροαμερικανίδα ηθοποιό που ενσαρκώνει μια πριγκίπισσα της Disney. Η πλοκή, βέβαια, είναι γνωστή από το animation του 1989: ερωτευμένη με έναν πρίγκιπα, μια γοργόνα ζητά από μια μάγισσα του βυθού να την κάνει θνητή, αλλά το τίμημα της μεταμόρφωσης είναι βαρύ. Στο ρόλο του πρίγκιπα βρίσκεται ο Τζόνα Χάουερ-Κινγκ, τη μοχθηρή μάγισσα Ούρσουλα ενσαρκώνει η αγαπημένη κωμικός Μελίσα ΜακΚάρθι, ενώ το βασιλιά του βυθού και πατέρα της Άριελ ο οσκαρικός Χαβιέρ Μπαρδέμ.

Brutus με φόρα

Brutus
© Shutterstock.com

Το φέρνουν από εδώ κι από εκεί για (περίπου) δέκα χρόνια οι Brutus από το Leuven του Βελγίου, μα τελικά βρήκαν τις ισορροπίες που αναζητούσαν μέσα στο 2022, καθώς το τρίτο στούντιο άλμπουμ "Unison" δείχνει να σχηματοποίησε τον πλούσιο ήχο τους, κάνοντας πολλά κεφάλια να γυρίσουν εξεταστικά προς το μέρος αυτής της τριπλέτας – και μάλιστα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ασφαλώς, σημαντικό ατού αποτελούν τα απογειωτικά φωνητικά της Stefanie Mannaerts, γεγονός όμως είναι ότι στη συναυλία του Απρίλη στο "Gagarin" (29/4) αναμένεται να δώσει το "παρών" τόσο το εναλλακτικό κοινό της πόλης όσο και άτομα με punk και με alternative metal προτιμήσεις.

Όλα τα βλέμματα στην Μπλάνσετ   

Στην ιστορία των βραβείων Όσκαρ, μονάχα τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί έχουν αποσπάσει τρία ή περισσότερα χρυσά αγαλματίδια για α’ ή β’ ρόλο. Σε αυτό το κλειστό κλαμπ φιλοδοξεί σύντομα να μπει και η Κέιτ Μπλάνσετ. Η 54χρονη Αυστραλή είναι ήδη διπλά οσκαρική και, σύμφωνα με τα προγνωστικά, μόνο μια ιστορική ανατροπή τη χωρίζει από άλλη μία νίκη. Όλα αυτά, χάρη στο πολυσυζητημένο "Tár" (Τοντ Φιλντ, 9/2), όπου ενσαρκώνει μια διάσημη συνθέτρια κλασικής μουσικής και διευθύντρια ορχήστρας, η οποία θεωρείται κορυφαία στον κλάδο της. Ωστόσο, την ώρα που ετοιμάζει την έκδοση ενός βιβλίου και τη ζωντανή παρουσίαση της Πέμπτης Συμφωνίας του Μπετόβεν, ξεσπά ένα συνταρακτικό σκάνδαλο που φέρνει την καριέρα της στο χείλος της καταστροφής.

The Black Keys ξανά και ξανά!  

Black Keys
© Jim Herrington

Τους έχουμε ξαναϋποδεχθεί με ενθουσιασμό τους Black Keys στην Αθήνα (2015) και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος το καλοκαίρι στις 8/7 στο Terra Vibe, στο πλαίσιο ενός ακόμα Rockwave Festival. Οι Dan Auerbach & Patrick Carney μετρούν πλέον πάνω από 20 χρόνια κοινής δράσης, στα οποία κέρδισαν την εμπιστοσύνη τόσο του διεθνούς εναλλακτικού κοινού όσο κι ενός πιο mainstream rock ακροατηρίου, που τους διατηρεί στις top-10 δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Το απέδειξε άλλωστε και το πρόσφατο άλμπουμ "Dropout Boogie", αυτό που τους ξαναφέρνει τώρα στην Ελλάδα, οκτώ χρόνια μετά την τελευταία τους συναυλία σε ένα κατάμεστο Terra Vibe.

Οπερατικά ραντεβού στο Ολύμπια 

Ολύμπια
© Studio Kominis

Από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα γραφής του Μανώλη Καλομοίρη, εμπεριέχοντας ισχυρούς ιδεολογικούς και πολιτιστικούς συμβολισμούς, ο "Πρωτομάστορας" συμπύκνωσε το όραμά του για τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Μουσικής και ανεβαίνει τώρα σε συναυλιακή μορφή (27/1), με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Τον Μάρτιο ακολουθεί η "Ιφιγένεια εν Ταύροις" (17, 19, 21, 23/3) του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, σε απόδοση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, με τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του Θάνου Παπακωνσταντίνου. Εμπνέεται ασφαλώς από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, αφηγούμενη την κατάληξη των μύθων της Ιφιγένειας και του Ορέστη.

Η γοητεία του νεορεαλισμού

Nouveau réalisme

Οι διάφορες πτυχές ενός από τα σημαντικότερα γαλλικά πρωτοποριακά κινήματα ξετυλίγονται μέσα από τα έργα καλλιτεχνών που υπέγραψαν το Μανιφέστο του Νεορεαλισμού, το 1960. Μιλάμε φυσικό για το καλλιτεχνικό ρεύμα "nouveau réalisme" (=νεορεαλισμός) που φέρει τον τίτλο της έκθεσης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή και θα έχουμε την ευκαιρία να το εξερευνήσουμε από 11/1. παρά το γεγονός ότι κυριάρχησε στην εικαστική σκηνή για τρία μόνο χρόνια, ο νεορεαλισμός ξεχώρισε για την καινοτομία και τη συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης τέχνης. Το νεορεαλιστικό αφιέρωμα συγκροτούν οι μονοχρωμίες του Yves Klein, οι φθαρμένες αφίσες του Raymond Hains και του Jacques Villeglé, τα εν κινήσει γλυπτά του Jean Tinguely, οι συμπιέσεις του Arman και του César, οι πλαστικές συναρμογές των Martial Raysse και Christo και πολλές άλλες εμβληματικές δημιουργίες.

 Imagine Dragons

Imagine Dragons

Ένα από τα αγαπημένα pop rock συγκρoτήματα της τελευταίας δεκαετίας και νικητές βραβείου Grammy, οι Imagine Dragons, ταξιδεύουν φέτος σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή στo πλαίσιο της "Mercury World Tour" περιοδείας τους. Με την κυκλοφορία του "Mercury – Act 2" (2021) ολοκλήρωσαν το πρώτο τους έργο με διπλό άλμπουμ σε παραγωγή του Rick Rubin. Κυριαρχώντας στο ραδιόφωνο, παραμένουν "μία από τις τέσσερις μπάντες που βρέθηκε για παραπάνω από μία φορές στο Top 5 single στο Alternative Radio". Έχουν συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα, όπως τον Kendrick Lamar, τον Lil Wayne, τον Wiz Khalifa, τον Avicii και τον συνθέτη ταινιών Hans Zimmer. H περιοδεία τους θα κάνει στάση στην Αθήνα  και το ΟΑΚΑ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.