Ποίηση και θέατρο συναντιούνται στη "Δόξα Κοινή" του Πορεία

Μια ιστορία που σαν κέντρο έχει το «Εις την οδόν των Φιλελλήνων» του Ανδρέα Εμπειρίκου μας αφηγείται ο Δημήτρης Τάρλοου στη «Δόξα Κοινή». Η ποιητική παράσταση επιστρέφει ανανεωμένη.

Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων Μαρίζα Καψαμπέλη©

Μαζί με τον Στρατή Πασχάλη δημιούργησε ο Δημήτρης Τάρλοου την "Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων", παράσταση που διηγείται μια ιστορία έχοντας σαν κέντρο το "Εις την οδόν των Φιλελλήνων" του Ανδρέα Εμπειρίκου. Μαζί, διάλεξαν στίχους από ποιητές που θεωρούν κομβικούς και που έχουν ασχοληθεί και με ερωτική ποίηση, όπως οι Σαπφώ, Χορτάτσης, Κάλβος, Σολωμός, Καβάφης, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Λαπαθιώτης, Πολυδούρη, Καββαδίας, δημοτική ποίηση και στη συνέχεια ο Στρατής Πασχάλης συνέθεσε το κείμενο και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου δημιούργησε έναν ενιαίο σκηνικό καμβά, ώστε ν’ απολαύσουμε μια ιστορία σπάνιας ποιητικότητας σε σκηνές. Αν θυμάστε, η παράσταση διέκοψε βίαια τη διαδρομή της λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας και στις ελάχιστες παραστάσεις που πρόλαβε να δώσει το 2020, κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον και να αποσπάσει συγκινητικά σχόλια από το κοινό. Από τις 9 Ιανουαρίου επιστρέφει με ένα εν μέρει ανανεωμένο ensemble ηθοποιών και μουσικών για να συνομιλήσει με τον λόγο των μεγάλων ποιητών μας, που θέτουν στο κέντρο του έργου τους τον έρωτα σε όλες του τις μορφές.

Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Η "Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων" αποκαλύπτει το μεγαλείο της ελληνικής ποίησης, τη συνέχεια που υπάρχει ανάμεσα στη Σαπφώ και τον Ελύτη, υμνεί τον έρωτα και την ομορφιά. Πρωταγωνιστούν οι Μάιρα Γραβάνη, Θανάσης Δόβρης, Αδελαϊδα Κατσίδε, Βίκυ Κατσίκα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Λήδα Μανιατάκου, Διονύσης Πιφέας, Αρετή Τίλη, Ορέστης Χαλκιάς. Μουσικοί επί σκηνής: Λήδα Μανιατάκου (έγραψε τη μουσική) και Χρήστος Βαλεντίνος Πετεβής. Τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Αλέξανδρου Γαρνάβου και της Τζίνας Ηλιοπούλου και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Την επιμέλεια κίνησης υπογράφει η Κορίνα Κόκκαλη.

Περισσότερες πληροφορίες

Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Ο Στρ. Πασχάλης, ο οποίος συνέθεσε το κείμενο, χρησιμοποίησε ως βάση το ποίημα «Εις την οδόν των Φιλελλήνων» του Αν. Εμπειρίκου και το εμπλούτισε με αποσπάσματα ποιημάτων κ.ά. Ελλήνων ποιητών.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.